
NOTICE TO THE BARRISTERS’ SOCIETY 
 

A. Court of Appeal 
 

a. Counsel are reminded that Chambers Cover Sheets are not required for Court of 

Appeal Chambers matters nor is a filing fee required. One sole copy of the 

documentation is to be filed given that a judge sitting alone in chambers will decide the 

matter as opposed to a panel of three judges. 

 

b. With respect to hearings before a panel of judges to the Court of Appeal, counsel are 

asked to ensure that they file 5 copies of the Book of Authorities as opposed to 4 

copies as has been the practice over time. 

 

c. A recent Civil Procedure Rule Amendment clearly indicates that all filings for Court of 

Appeal Chambers must be completed on two (2) clear days’ notice. 

 

 

B. Supreme Court 
 

a. Counsel are reminded to ensure that a Chambers Cover Sheet accompanies all 

documents destined for Supreme Court Chambers in keeping with Practice 

Memorandum No. 2. Counsel are further advised that commencing immediately any 

chambers documents which do not include the Chambers Cover Sheet will be returned 

to counsel and could result in delays in having matters placed on the Chambers 

Docket. 

 

b. Counsel are reminded that pursuant to Civil Procedure Rule 82.11, fax filing is 

permissible and will be particularly useful to counsel attempting to meet filing 

deadlines. However, hard copies must be submitted to the Court Administration Office 

as soon as possible following the fax filing as court staff will not be making 

photocopies of the material faxed but simply relying on the date of the faxed copy for 

the purposed of date stamping the original copies received from counsel. Please note 

that fax filings must be received by 4:30 p.m. to be processed on that day. A cover 

page is required for all fax filing and originals must follow to be date stamped the date 

the faxed copy was received by respecting the 4:30 p.m. cut off time. 

 
c. Counsel are reminded that Practice Memorandum No. 2 V.E. indicates clearly that 

all chambers mail should be directed generally to the Prothonotary’s office identified 

as a chambers matter. Chambers documents are not to be sent directly to the judge 

presiding in chambers as the matter will not be placed on the court docket unless it has 

come through the Court Administration Office. Counsel are also reminded that 

materials must be submitted to the Court Administration Office with any applicable 

filing fees to ensure that matters are directed from the Court Administration Office both 

to the civil schedulers and the judges to ensure that the matter is placed on the 



chambers docket and that it is filed within the requisite time frame provided in the Civil 

Procedure Rules. 
 

Counsel are reminded additionally that where chambers matters settle and do not go 

ahead that counsel have a duty to inform the court of any matter which is not going 

ahead in keeping with Practice Memorandum No. 2 IV.B 6(a). A telephone call must 

be placed to the judge’s secretary as well as a follow up letter or fax to both the judge 

and the Court Administration Office. 

 
d. Any motion made before the Prothonotary which requires the filing of a Notice of 

Motion, with supporting affidavit, obligates the Prothonotary to exercise their quasi-

judicial role and so are subject to the Sixty-Six Dollar ($66.00) Notice of Motion 

filing fee. 

 
e. Counsel are reminded that once an Order is granted by a judge in chambers it will 

make its way to the Court Administration Office for issuance along with the requisite 

number of copies submitted by counsel and the court file. We are asking that counsel 

not come to the Court Administration Office directly from chambers with a copy of a 

Court Order for issuance as the Court Administration Office will not, at that time, have 

either the court file or the necessary copies of the orders for issuance. Upon 

completion of chambers, all files return to the Court Administration Office and all 

Orders are issued promptly and placed in the lawyers’ bins which are in the Court 

Administration Office. The cooperation of counsel in this regard is solicited. 

 
f. Counsel should determine before whom a Consent Order can be taken out. The 

Prothonotary can pursuant to Civil Procedure Rule 8 2 . 2 0  sign certain Consent 

Orders. The form of order must also clearly be indicated before whom the order is 

taken out: “BEFORE THE PROTHONOTARY” or “BEFORE THE HONOURABLE 

JUSTICE”. 
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